Tools voor Digitale Toegankelijkheid

 

Tools voor digitale toegankelijkheid 

Mensen zonder functiebeperking staan er niet vaak bij stil dat het grootste gedeelte van het internet slecht toegankelijk is. Onderzoek uit 2022 laat zien dat zo’n 97% van het internet niet voor iedereen in dezelfde mate toegankelijk is. Het gaat hier vooral om ontoegankelijke content, zoals video’s zonder bijschriften, onleesbare contrasten en afbeeldingen zonder alternatieve teksten.

Met het onderzoeks- en trainingsbureau Digitaal Toegankelijk ontwikkelde Robert Keus het product Read Easy.ai. Read Easy.ai helpt mensen hun teksten begrijpelijk te maken voor iedereen. En Read Easy is nu ook  uitgebreid met een Word en Outlook Add-In die je direct in je document of e-mail tips geeft over hoe je je tekst begrijpelijk kunt maken voor mensen op verschillende leesniveaus. Voor meer informatie en downloaden kijk hier: https://readeasy.ai/nl/

Microsoft introduceert de Accessibility Assistant: een tool om het contentmakers gemakkelijker te maken om hun content te controleren op toegankelijkheid, zónder dat het hun productiviteit in de weg zit. Accessibility Assistant, of toegankelijkheidsassistent in het Nederlands, is de opvolger van de bestaande Accessibility Checker. Deze software is net als zijn voorganger geïntegreerd in de Office 365 producten – zoals Word – en is daarom gemakkelijk te gebruiken. Lees meer over de Accessibility Assistent op de website van Digitaal Toegankelijk.