Tinnitus en werk

Tinnitus en werk

Wat is Tinnitus? Tinnitus is een geluid dat alleen in je eigen hersenen bestaat. Niemand hoort het geluid, alleen jij. Het is een verzamelnaam voor allerlei geluiden, zoals bijvoorbeeld een hoge piep, een plop geluid of een brom geluid. De één hoort het heel hard, de ander zacht. Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben hiermee te maken.

Tinnitus kan verschillende oorzaken hebben: hoge bloeddruk, infectieziekten, lawaai, bijwerking van medicijnen, ouderdom, oorsmeer en slechthorendheid/doofheid. Het kan dus tijdelijk zijn, daarom is het raadzaam om een verwijzing te vragen via de huisarts voor de KNO arts. Maar helaas kan het ook chronisch zijn.

Tinnitus kan leiden tot stress, slaapproblemen, eenzaamheid, angst of depressiviteit. En dit kan de tinnitus weer verergeren, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat. Tinnitus heeft daarom een grote invloed op het functioneren op de werkvloer. Maar werk heeft ook invloed op de tinnitus, denk hierbij aan stress, communicatie of een drukke werkomgeving.

Begeleiding op de werkvloer is daarom ontzettend belangrijk. Kentalis Werkpad bestaat uit een team arbeidsconsulenten / jobcoaches met de juiste expertise en zij kunnen jou de juiste begeleiding/coaching bieden. Op de werkvloer, in re-integratie trajecten of naar werk. Er kan ook een werkplekonderzoek worden gedaan en vaak geven kleine aanpassingen al veel verlichting. Tevens kunnen wij voorlichting geven aan de werkgever en collega’s wat voor meer begrip kan zorgen.

Bij Kentalis Werkpad hebben wij daarnaast korte lijntjes met specialisten, zoals audiologen, psychologen en arbeidsdeskundigen.

Neem voor meer informatie gerust contact met ons op: info@werkpad.nl of 073 5588396.