Stripverhalen over TOS vanaf nu te bekijken
Taboe visueel doorbreken


 

Stripverhalen over TOS vanaf nu te bekijken
Taboe visueel doorbreken

Mensen met TOS hebben vaker traumatische ervaringen. Hoe ga je daarmee om? Dat lees je in de stripverhalen van jongvolwassenen met TOS. Je kunt ze vanaf nu bekijken.

Tijdens het onderzoek TOSKoploper vertelden (jong)volwassenen met TOS over pesten en misbruik. Voor (jong)volwassenen met TOS kan het moeilijk zijn om over dit soort trauma’s te praten. Daarom hebben zij een andere manier gevonden, vertelt ervaringsdeskundige Meike: “We vroegen ons af hoe het zou zijn om die woorden om te zetten naar het visuele beeld. Je wilt het vooral delen met de doelgroep TOS en dat zijn juist beelddenkers. Ik dacht, als je er plaatjes van maakt, dan komt het ook luchtiger over.”

Striptekenaar Inger Wiering maakte met vijf (jong)volwassenen met TOS, stripverhalen over hun trauma’s. Meike vertelt over het doel: “Om andere mensen met TOS aan te sporen om over dit onderwerp te vertellen. Want er wordt niet zo snel met anderen over gepraat. Dat is juist zo belangrijk voor je eigen ontwikkeling.”

Wil je de stripverhalen bekijken? Je vindt ze ze bij TOSKoploper. Klik daar eerst op Misbruik en Pesten en dan op KIJK!

Volwassenen met TOS vertelden over hun ervaringen met opleiding en werk. Dat deden ze in de online interviews met een onderzoeker en een co-onderzoeker, in de gesloten Facebookgroep van TOSkoploper, via onze WhatsApp-groep en in de Zoom-bijeenkomsten, waarin we onze bevindingen toetsen. Het deelverslag over opleiding en werk vind je hier.