Roos (21) jaar is slechtziend en woont samen met haar vriend in Driebergen.
Sinds afgelopen zomer werkt ze als gastvrouw op het gemeentehuis van Zeist. Roos heeft het daar enorm naar haar zin! Het werk is heel afwisselend, er is geen dag hetzelfde volgens Roos. Als gastvrouw binnen het team publiekszaken zorgt Roos ervoor dat de koffie en thee klaar staat in de diverse vergaderzalen in het gemeentehuis. Ook brengt ze koffie en thee in de kamers van de burgemeester en de wethouders. Verder controleert Roos dat de koffiecorners in het gebouw er netjes uitzien.
Roos heeft 6% zicht nadat ze bijna 10 jaar geleden een hersenbloeding kreeg. Ze is daarbij in coma geraakt en heeft lange tijd moeten revalideren. Ze heeft alles opnieuw moeten leren; lopen, praten, noem maar op. Ook moest ze opeens omgaan met haar slechtziendheid. Roos heeft doorgezet en heeft via het reguliere onderwijs haar MBO 1 en 2 diploma’s Facilitaire Dienstverlening gehaald. Na diverse stages en baantjes heeft ze via Werkpad haar huidige baan gevonden bij de gemeente Zeist.
Roos legt uit dat ze met haar beperkte zicht alles wel ziet, maar dan heel wazig. Binnen het gemeentehuis kent ze de weg inmiddels goed en manoeuvreert ze zorgvuldig. Roos: “Ik weet niet beter en let goed op met wat ik doe. Ik mag ook gewoon de koffie bij de burgemeester inschenken. Dat gaat goed.”
In het dagelijkse leven heeft Roos een aantal slimme oplossingen om met haar slechtziendheid om te gaan. Zo gebruikt ze de opnametool van haar smartphone wanneer ze ergens naar toe moet reizen en de route nieuw voor haar is. Dan oefent ze de route, spreekt deze in en luistert het af. Bijvoorbeeld: “rechts af bij de verkeerslichten, daarna rechtdoor” etc. Binnen het gemeentehuis is ze een gewaardeerde collega. “Wij zijn supertrots op Roos en blij dat ze bij ons werkt.”, aldus haar leidinggevende Marja Vermeulen.
Ooit wil Roos nog een keer een boek uitbrengen waarin ze haar verhaal vertelt. Zodat ze andere (jonge) mensen kan helpen die ook een beroerte hebben gehad. Dat is haar droom.
Slechts 23 % van de werkgevers in Nederland is bereid iemand met een visuele beperking in dienst te nemen. Dit blijkt uit onderzoek dat Werkpad heeft laten uitvoeren naar de inzetbaarheid van medewerkers met een visuele beperking. Uit dit onderzoek blijkt verder dat er veel vooroordelen zijn over het werk dat een slechtziende of blinde medewerker kan uitvoeren. Werkpad vermoedt dat onbekendheid reden is voor werkgevers om niet iemand met een visuele beperking in dienst te nemen. Werkpad is het label werk van Bartiméus en Koninklijke Kentalis. Werkpad helpt mensen met een zintuigelijke of communicatieve beperking een baan te vinden of te houden. De jobcoaches van Werkpad begeleiden de kandidaten bij hun sollicitatie en geven bedrijven advies over subsidies en regelingen.