Online workshop Tinnitus en werk, jobcoach Werkpad Ton Verwey kijkt terug

Online workshop Tinnitus en werk
jobcoach Ton Verwey kijkt terug

Een piep, ruis, sirene in je hoofd en werken. Hoe doe je dat?  

Tijdens de online-workshop Tinnitus en werk die Werkpad op 7 april jl. heeft georganiseerd  hebben we ervaringen gedeeld. 

Oplossingen zijn er helaas nog niet en is het voor eenieder zoeken naar een modus.

Kernwoorden die ik uit de sessie heb meegenomen zijn: Vermijden (niet meer naar plekken met een overvloed aan lawaai), beheersen (keihard werken om de tinnitus enigszins onder controle te houden), Stress (die constante cirkel van stress versterkt de tinnitus en de tinnitus veroorzaakt stress, probeer daar maar eens uit te blijven), Vermoeidheid (slaapgebrek en door het constante geluid niet meer echt tot rust komen), Concentratie (of eigenlijk concentratieverlies)  Energie, gebrek aan energie en een grote kans op een burn-out.

Ik ben vooral geraakt door de moed en het doorzettingsvermogen van de deelnemers.

Tinnitus gaat overal mee naar toe. Thuis en naar het werk. En als je je toch ziek heb moeten melden en in het tweede jaar van de wachttijd op zoek gaat naar ander werk gaat de tinnitus ook daarin mee. Kortom, Tinnitus beperkt en belemmert en dat vraagt erkenning en begrip. We zullen nog hard aan de slag moeten om de ernst en de gevolgen van tinnitus onder de aandacht  te brengen van bedrijfsartsen en werkgevers. Want zo zei een deelnemer treffend: “tinnitus is nog zo’n onbegrepen ‘handicap'”.

Ton Verweij, jobcoach Werkpad
De workshop Tinnitus en werk stond onder leiding van Marja de Kinderen