Assistent wetenschappelijk medewerker

Bart is nu 55 jaar, hij kwam twaalf jaar geleden naar Werkpad. Bart loste postzakken bij goederentreinen, hij deed dat altijd in zijn eentje ( PTT post toen nog ). Van de ene op de andere dag moest hij gaan samenwerken met collega’s, dat lukte niet en hij heeft toen een collega een klap voor zijn hoofd gegeven die hem zat te pesten. Hij moest weg. Bart heeft Asperger. Ik ben met hem gaan praten. Hij gaf aan dat hij een wetenschappelijke studie sterrenkunde had gedaan en bij PTT post was gaan werken om zijn studie te bekostigen. Ik vroeg hem of hij nog professoren kende van vroeger. Natuurlijk wist hij dat, mensen met Asperger hebben een olifantengeheugen. Binnen twee weken kreeg hij een proefplaatsing bij een professor bij de universiteit van Amsterdam. Helaas was daar geen geld dus geen baan. Op kerstavond 2004 heb ik een enthousiast mailtje gestuurd naar een professor aan de Universiteit in Delft. Wonderwel was hij enthousiast dus Bart en ik naar Delft. Bart heeft een proefplaatsing gekregen, daarna 3 jaar een jaarcontract. Toen moest hij er drie maanden tussenuit, maar hij mocht wel blijven werken op basis van gastverblijfstatus. Daarna weer losse contracten en nu tot 1 dec. 2015 heeft hij een driejarig contract achter de rug. Voor Bart is een aparte functie gecreëerd. Hij werkt als assistent wetenschappelijk medewerker, een dergelijke functie bestaat niet op de universiteit. De professor waarvoor hij nu werkt is zeer met hem begaan. Hij doet zijn stinkende best om Bart te behouden. Ik heb het UWV mee om alle regelingen toe te passen die er zijn ( het is me gelukt om met behulp van een advocaat en drie jaar procederen een Wajong voor Bart voor elkaar te krijgen op 48 jarige leeftijd) om Bart voor de Universiteit te behouden. Ik denk dat het gaat lukken dat Bart vanaf 1 december aanstaande een vast contract krijgt.

Bart voelt zich helemaal gelukkig met zijn werk. Sinds hij op de universiteit werkt is hij helemaal opgebloeid. Hij voelt zich erkent en gewaardeerd. Hij kan zijn intellectuele capaciteiten optimaal benutten en ten dienst stellen van onze samenleving.