Leven en werken met tinnitus – a hell of a job


Leven en werken met tinnitus
A hell of a job

Sinds een aantal jaren begeleid en coach ik mensen met tinnitus. Soms is de tinnitus een gevolg van een (geluids)trauma, soms ontstaat tinnitus spontaan. En in de meeste gevallen is het veel meer dan een piepje in de oren. Tinnitus is allesoverheersend, houdt je uit de slaap, beperkt je concentratie en is van invloed op alle facetten van je leven. Leven met tinnitus is a hell of a job.
En over werken gesproken. Ook als je tinnitus hebt, wil je in het arbeidsproces bezig blijven. In veel gevallen kun je je eigen werk niet blijven doen. Dus moet je zoeken naar nieuwe mogelijkheden. En dan is de realiteit dat die tinnitus overal mee naar toe gaat. Wat je nodig hebt, is begrip, rust, ruimte om te ontdekken. Je wilt zoveel mogelijk stress voorkomen, want stress is een aanjager in het kwadraat als het om tinnitus gaat.

Na wat jaren ervaring opgedaan te hebben als coach en een klein beetje als ervaringsdeskundige geef ik een aantal voor de hand liggende adviezen:

  • Neem de tinnitus serieus. Als collega, als werkgever, als coach, als arts, als arbeidsdeskundige en ook als naaste van iemand met tinnitus. En neem jezelf serieus.
  • Neem de tijd om jezelf te herontdekken. Laat je niet gek maken door druk of drang om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Ga ontdekken wat wel kan. En soms lukt het echt niet meer. Ga die schaamte voorbij.
  • En aan alle andere mensen: probeer zoveel mogelijk tinnitus-klachten te voorkomen. Gebruik de gehoorbescherming, zorg voor goede oordoppen in een lawaaiige omgeving. Want neem van mij aan: leven en werken met tinnitus is a hell of a job.

Ton Verwey
Consulent/coach Werkpad