Ervaringsverhaal: Programmeur Robert de Jager en leidinggevende Marcel Bakker

header ervaringsverhaal robert de jager met de quote hoe kan ik de regie nemen over mijn loopbaan

Programmeur Robert de Jager en leidinggevende Marcel Bakker

Robert de Jager werkt al drie jaar met veel plezier als programmeur bij Yellowstar, een softwarebedrijf die zich richt op het automatiseren van logistieke processen. Robert heeft autisme en is hooggevoelig. Gelukkig denkt zijn leidinggevende Marcel Bakker graag met hem mee en creëert hij voor zowel Robert als zijn collega’s een prettige werkomgeving.

Zo heeft Yellowstar speciaal voor Robert een geluidsdichte ruimte op de werkvloer laten maken. Op deze plek kan Robert geconcentreerd werken en wordt hij niet afgeleid door allerlei externe prikkels en geluiden op de werkvloer. ‘In eerste instantie was er voldoende ruimte voor Robert om afgezonderd te werken. Maar door de snelle groei van het bedrijf werd deze ruimte steeds schaarser’, vertelt Marcel. Zijn nieuwe werkplek mag Robert inrichten zoals hij wil. Hij houdt het graag zo leeg mogelijk. ‘Het is de ideale oplossing voor Robert en levert zowel voor hem als voor ons veel winst op’, vertelt Marcel.

In de drie jaar dat Robert bij Yellowstar werkt, heeft hij zich goed ontwikkeld en is hij een stuk zelfverzekerder geworden. Dit komt niet alleen omdat hij bekend en vertrouwd is geworden met zijn werk, maar ook door zijn positieve houding. Robert werkt projectmatig en is altijd van begin tot eind betrokken bij een project. Soms moet hij even van een project afstappen, en dan heeft hij weleens moeite om te schakelen. Maar ook daar kan hij steeds beter mee omgaan. De kracht van Robert zit in het gestructureerde werk en zijn technische ontwikkeling. Robert vindt het moeilijk om met sociale activiteiten mee te gaan vanwege de drukte en het rumoer. Maar hij houdt wel van de gezelligheid. Bij Yellowstar kan hij zelf aangeven wat hij aankan.

Marcel is erg blij en tevreden over Robert. ‘Maar,’ zegt Marcel, ‘het is wel belangrijk om de spelregels te kennen en recht door zee met elkaar te communiceren. Als Robert open is over zijn autisme en de dingen waar hij tegenaan loopt, schept het voor ons mogelijkheden om met hem mee te denken’, legt hij uit. Robert is ook zeer tevreden over zijn werk: ‘Als het aan mij ligt, blijf ik tot aan mijn pensioen bij Yellowstar werken!’ De begeleiding door Marcel, die ook persoonlijk betrokken is autisme kan hij enorm waarderen. ‘Marcel is als bedrijfsleider echt een inspiratie is voor andere werkgevers’, zegt hij. Marcel kijkt vooral naar de mogelijkheden van een werknemer met een beperking. ‘Als werkgever ben je maatschappelijk verantwoord bezig en het levert goede rendementen op. Ook is het goed voor het overige personeel. Je ziet een positieve ontwikkeling op de werkvloer’, legt hij uit.

Voor mensen die binnenkort gaan solliciteren heeft Robert nog een tip. ‘Wanneer je ergens hebt gewerkt of werkervaring op hebt gedaan vraag dan om een aanbeveling. Geef niet gelijk teveel prijs over je autisme, maar concentreer je op je kwaliteiten.’