Corona en jouw werk en inkomen

De uitbraak van corona heeft grote gevolgen voor het bedrijfsleven. Werknemers maken zich zorgen: over hun gezondheid, hun inkomen en hun vakantiedagen. Wij beantwoorden hier een paar veel gestelde vragen

Door corona is het minder druk of is mijn bedrijf dicht – moet mijn werkgever mijn salaris doorbetalen?

Is het rustig op je werk vanwege corona? Of is je bedrijf gesloten en zit je thuis? Dan moet je gewoon je loon krijgen. Natuurlijk is dat een flinke kostenpost voor je werkgever. Maar die kan aankloppen bij de overheid voor steun. De regering heeft namelijk een noodregeling aangenomen. Je werkgever krijgt daardoor jouw loonkosten grotendeels vergoed. Hiermee zorgt de overheid ervoor dat jouw baan niet door corona op de tocht komt te staan!

Deze noodregeling – de Noodregeling Overbrugging door Werkbehoud – is aangenomen en wordt nu uitgewerkt. Je werkgever moet dus nog even wachten met het indienen van een aanvraag.

 Moet ik vanwege corona vakantieuren opnemen?

Veel werknemers zitten nu thuis. We horen regelmatig dat werkgevers willen dat zij daarom vakantieuren opnemen. Daarmee hoef je als werknemer niet akkoord te gaan. Wel kan er in je contract staan dat je ADV dagen moet opnemen.

 Ik heb een nulurencontract – wat nu?

Corona heeft grote gevolgen voor mensen met een nulurencontract of een min/max-contract. Deze flexwerkers werken veel in de horeca en de retail. En dat zijn de bedrijven waar nu de eerste klappen vallen. Gelukkig vallen deze werknemers ook onder de noodregeling. Werkgevers hoeven hen dus niet te ontslaan, omdat ze hun loonkosten vergoed krijgen.

Maar: de aanvragen kunnen nu nog niet worden ingediend. Dus wat kun je doen als je nu al thuis zit als flexwerker? Je kunt in dat geval recht hebben op doorbetaling van je loon of op een uitkering. Of dat zo is, hangt af van je situatie: Wat staat er in je contract en CAO? Hoe lang werk je al voor je werkgever? En wordt je niet meer opgeroepen, of ben je ontslagen? Dit is allemaal relevant.

Zit je in deze situatie? Neem dan contact met ons op. Onze juristen kijken hoe we jou verder kunnen helpen. Dat kan telefonisch via 088 1411 011.

Ondanks corona is mijn bedrijf open – moet ik aan het werk?

Niet alle bedrijven zijn dicht vanwege corona. In een aantal sectoren wordt gewoon doorgewerkt. Dat zijn niet alleen de ‘vitale’ sectoren (bijvoorbeeld de zorg en en de voedselindustrie). In veel andere sectoren gaat het werk ook door. Werknemers maken zich zorgen: Moet ik aan het werk, ondanks het risico op een besmetting?

Zolang jouw bedrijf niet is gesloten, moet je in principe gewoon op het werk verschijnen. Wel mag je van je werkgever verwachten dat hij maatregelen neemt om jou te beschermen tegen corona. Hij moet er namelijk voor zorgen dat jij een veilige werkplek hebt. Daarbij moeten de richtlijnen van het RIVM worden gevolgd. Dus: afstand houden!

Daarnaast kan er sprake zijn van een bijzondere situatie. Bijvoorbeeld omdat je tot een risicogroep behoort. Aan het werk gaan zou dan voor jou extra gevaarlijk zijn.  Is dat het geval? Dan moet er gezocht worden naar een passende oplossing. Neem dan contact met ons op, dan kijken we hoe je dit met je werkgever kunt oplossen. 

Ik voel me ziek – mag ik thuisblijven?

Als je ziek bent, kun je je ziekmelden. Het maakt niet uit of je ziek bent door corona of door iets anders. Je werkgever mag je dan niet verplichten om te komen werken. Ook mag je werkgever niet zelf bepalen hoe ziek je bent. We horen bijvoorbeeld verhalen van werkgevers die zelf de temperatuur opnemen bij hun medewerkers. Zij vinden: ‘Minder dan 38 graden koorts? Gewoon aan de slag!’ Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Alleen een arts mag een diagnose stellen. Als je werkgever eraan twijfelt dat je ziek bent, moet hij een bedrijfsarts inschakelen.