Primeur in Zuid-Korea: dove taxichauffeurs

Dove en slechthorende Zuid-Koreanen mogen weliswaar volgens de wet hun rijbewijs halen – mits ze geluiden boven 55 dB horen – maar dove taxichauffeurs zijn er nog altijd taboe. Een nieuwe app, waarmee passagiers berichtjes kunnen uitwisselen met de chauffeur, biedt uitkomst.

Stille taxi

Vorige week gingen de eerste twee dove taxichauffeurs de straten van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul op, met behulp van de betreffende app, genaamd “Goyohan Taxi,” of “Stille Taxi” zoals het in Korea zelf wordt genoemd. De app draait op twee tablets waarvan eentje op de achterbank voor de passagiers is geplaatst, en de andere naast de chauffeur.

De passagier kan zijn of haar bestemming doorgeven door het in te spreken, te schrijven of in te tikken op het scherm. Zodra de taxi zijn bestemming nadert, komt er een automatische pop-up waar de passagier wordt gevraagd om door te geven waar hij of zij precies afgezet wil worden en hoe hij of zij wenst te betalen.

Banen creëren

We wilden graag meer werkgelegenheid creëren voor doven’, legt Song Min-pyo, de directeur van start-up Coactus uit. ‘We wisten dat Koreanen uit de taxi zouden stappen als de chauffeur hen zou vragen om te communiceren via een kladblok en pen. Daarom ontwikkelden we deze app.’

Veel taxibedrijven zijn nog wat sceptisch over de app. Ze zijn vaak van mening dat het niet kunnen communiceren in gesproken taal een onoverkomenlijk probleem is. Maar één Seouls taxibedrijf is in elk geval al over de streep en erg positief over de eerste ervaringen.

Stereotypering doorbreken

Coactus heeft grote plannen en is voornemens om de app-service uit te breiden in de provincie waarmee ze 50 banen creëren voor dove taxichauffeurs. Song hoopt met deze start-up de stereotypering rondom doven en slechthorenden te doorbreken zodat zij zich meer geaccepteerd voelen in de maatschappij. ‘Er is nog altijd veel stigma en twijfel of doven wel in staat zijn om te rijden’, licht Song toe. ‘Maar deze chauffeurs hebben nog geen enkel verkeersongeval veroorzaakt en ze ondergaan, net zoals horende taxichauffeurs, een strenge rijgeschiktheidstest.

Bron: The Korea Times